Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Hamisítatlan falusi krumpligombóc leves, ahogy a dédimama készítette

Mi nagyon szeretjük és sokszor el is készítjük.

Falusi krumpligombóc leves, ahogy a dédim csinálta

A kamrában megtaláltam nagymamám régi recept füzetét, amiben megtaláltam a kedvenc levesemet, amit mindig elkészített nekem. Minden gyerek imádja a krumpli gombócot, így én is imádtam ezt a levest fogyasztani.

Nagyon egyszerűen el tudjuk készíteni, az alapanyagokat olcsón be tudjuk szerezni bármelyik boltban. A krumpli gombóc elkészítése több időt vesz igénybe, hiszen a krumplit meg kell főzni, majd áttörni és megvárni, hogy kihűljön. A gombócokat formáznunk is kell.

Hozzávalók

Leveshez:

  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 répa
  • pirospaprika

Krumpligombóchoz:

  • 4 db krumpli
  • 5 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • só, bors
  • petrezselyem

Elkészítése

A vöröshagymát vágjuk fel apró kockákra, majd olajon pirítsuk meg. Amint megpirult, adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, szórjuk meg pirospaprikával, sóval és engedjük fel vízzel. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy ellepje a zöldségeket. Főzzük a zöldségeket puhára.

A krumpligombóc elkészítéséhez a krumplikat meg kell főzni, majd félre kell rakni kihűlni. Amint kihűlt adjuk hozzá a vajat, a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk valamint ízesítsük petrezselyemmel. Alaposan keverjük össze, egy keményebb masszát kell kapnunk, amiből gombócokat formázunk. Közben tegyünk fel vizet, amikor felforr tegyük bele a gombócokat és néhány perc alatt készre főzzük.

Ajánló: Ezzel az egyetlen trükkel a jácintod hónapokig virágozhat cserépben

Forrás:

https://lender.hu/falusi-krumpligomboc-leves/2