Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Ne dőlj be a büfés változatnak! Így lesz a házi sajtos roló páratlanul finom

Örülök, hogy rátaláltam erre a recepre.

Ne dőlj be a büfés verziónak! Így lesz a házi sajtos roló páratlanul finom

A sajtos roló az egyik legnagyobb gasztronómiai csapda: kívánatos, krémesnek tűnik, mégis gyakran száraz, íztelen és csalódást okoz. Hányszor választottuk már a büfé pultjából, hogy aztán egy száraz tészta és egy margarinízű töltelék miatt megbánjuk?

Ez a magyaros babgulyás megállítja az időt – annyira finom

Most megmutatjuk, hogyan készítsd el úgy, hogy valóban ropogós, krémes és tökéletes legyen, ahogyan mindig is kellett volna.

Miért lett a sajtos roló a retró büfék nagy átverése?

A legtöbb helyen a sajtos roló tésztája nem roppanós, hanem száraz és fáradt, a töltelék pedig íz nélküli margarinos massza, amely épp csak mutatóban látott sajtot. Az olcsó alapanyagoknak és a rossz technikának köszönhetően egyszerre képes elázni és fullasztóan száraz lenni.

A hagyományos büfés sajtos roló hibái:

  • Száraz, törős tészta
  • Margarinízű, szájpadlásra tapadó töltelék
  • Sajt alig, inkább csak a látvány kedvéért

Lehet ezt jobban csinálni? Egyértelműen igen!

Így lesz a sajtos roló végre tökéletes!

A három kulcslépés, amire figyelni kell:

  • Minőségi alapanyagok használata – Vaj, igazi sajt és tejtermékek, nem pedig ipari helyettesítők.
  • A tölteléket csak tálalás előtt töltsük a tésztába, így nem ázik el.
  • A tészta legyen friss, roppanós, nem hűtőben tárolt és gumiszerű!

A tökéletes sajtos roló receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojássárgája (kenéshez)
  • Vaj a rolócsövek kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 3 dl tej (3,5%-os)
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg krémsajt
  • 20+5 dkg reszelt trappista (vagy füstölt sajt keverve)
  • 1 teáskanál só

Így készítsd el lépésről lépésre

1. A tészta előkészítése

Ha fagyasztott leveles tésztát használsz, időben vedd ki a mélyhűtőből, hogy felengedjen. Vágd 1,5 cm széles csíkokra, és tekerd fel vajazott sajtos roló csövekre. Kend meg tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk a formán kihűlni, majd óvatosan húzzuk le róla.

2. A töltelék elkészítése

Egy kis lábasban melegítsd a tejet, majd fokozatosan keverd bele a lisztet és a sót. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós. Húzd le a tűzről, keverd bele a krémsajtot és a tojássárgáját. Amikor langyos, add hozzá a reszelt sajtot és habosra vert vajat, így lesz könnyed és krémes.

3. A rolók betöltése

A tölteléket habzsákba töltjük, és csak közvetlenül fogyasztás előtt töltjük meg a kihűlt tésztakürtőket. A végeket reszelt sajtba mártjuk, hogy még ízletesebb legyen.

9 gofri recept, amit érdemes elkészítened, ha szereted az édességeket!

Tökéletes vasárnapi ebéd menü: 3 hagyományos recept kis csavarral

Forrás:

https://erdekesmagazin.hu/ne-dolj-be-a-bufes-verzionak-igy-lesz-a-hazi-sajtos-rolo-paratlanul-finom/2