Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Egy kihagyhatlan recept Karácsonyra: zserbó-bejgli tekercs

Ezt a receptet neked is ki kell próbálnod.

Ez a legjobb recept Karácsonyra: zserbó-bejgli tekercs

Ez a recept egy kreatív megoldása a hagyományos magyar zserbónak és bejglinek. A fiam adta a „Zserbejgli” nevet, hiszen ez nem egy klasszikus bejgli, hanem a zserbó ízeivel készül, csak éppen feltekerve, mint a bejgli. Tavaly készült először, de olyan finom lett, hogy azóta rendszeresen el kell készítenem!

Ajánló: Mézes-sörös pácban készült csirkeszárny vele sült krumplival

Hozzávalók
A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 20 g friss élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 200 g sárgabaracklekvár

A bevonathoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 50 g fehércsokoládé

Elkészítés

Morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a porcukrot, sót és a tojást. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben az evőkanál cukorral, majd adjuk hozzá a tésztához, és gyúrjuk sima tésztává. Hagyjuk pihenni 30 percig. Keverjük össze a darált diót és a porcukrot.

A megkelt tésztát nyújtsuk vékony, téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, majd szórjuk meg a diós-cukros keverékkel.

Óvatosan tekerjük fel, mint egy bejglit, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 160 °C-on süssük kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül.

Hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni. Vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, és kenjük le vele a zserbejgli tetejét. Amikor a csokoládé megdermedt, olvasszuk meg a fehércsokoládét, és vékony csíkokban díszítsük vele. Vágjuk szeletekre, és jó étvágyat!

Forrás: Eszter Osgyáni

Ez is érdekelhet: Lekváros habos linzer recept: tökéletes az ünnepekre

Nagyon puha mézes puszedli recept, ettől a sütitől mindig nosztalgikus hangulatba kerülök