Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

A nagyi sem csinálta ennyire puhára – ettől a trükktől omlós lesz a kuglófod

Így lesz igazán puha.

A nagyi sem csinálta ilyen puhára – ettől a trükktől omlós lesz a kuglófod

Ez a márványkuglóf nálunk minden évszakban visszatérő vendég: egyszerű, mégis nagyszerű. Olyan süti ez, amit anyukám mindig egy kis cukorral a tetején tálalt, és mi gyerekként már akkor kiszúrtuk a konyhában, amikor még csak sült.

Nálunk így készül a tökéletes francia saláta: anyukám receptje a legjobb

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 13 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 citrom leve
  • 50 ml rumaroma (kb. 2 evőkanál)
  • 25 dkg porcukor
  • 28 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra. A kuglófformát vajazd ki és lisztezd be. A lisztet keverd össze a sütőporral, és tedd félre. A tojások fehérjét verd kemény habbá. A sárgákat keverd habosra a margarinnal, majd add hozzá a porcukrot, a citromhéjat, citromlevet, rumaromát és 1 dl tejet. Dolgozd simára.

Ehhez a keverékhez add a sütőporos lisztet, és keverd csomómentesre. Ezután óvatosan forgasd bele a tojásfehérjehabot.

A massza kb. egyharmadát külön tálban keverd össze a maradék 0,5 dl tejjel elkevert kakaóporral. Ne aggódj, ha a hab kissé összetörik – a végeredmény ettől még tökéletes lesz.

A formába kanalazd felváltva a világos és a kakaós tésztát. Ha szeretnéd, egy villával óvatosan meg is húzhatod a mintát.
Tedd a forró sütőbe, és azonnal vedd vissza a hőfokot 175 °C-ra. Süsd kb. 45 percig, vagy amíg a tűpróba alapján késznek ítéled. Hagyd kihűlni, borítsd ki a formából, és szórd meg porcukorral. Nagyon jól illik egy bögre tea vagy kávé mellé, de másnap reggelire is szuper (már ha marad belőle addig…).