A süti, amiért az összes vendégem megőrül: szilvás-vaníliakrémes csoda reszelt csokival
Nem bánod meg, ha elkészíted.
A süti, amiért minden vendégem megőrül: szilvás-vaníliakrémes csoda reszelt csokival
Amikor először sütöttem meg ezt a szilvás-vaníliakrémes csodát, nem is sejtettem, hogy ekkora sikere lesz a családban. A friss, édes szilva, a puha piskóta, a selymes vaníliakrém és a reszelt étcsokoládé együtt olyan desszertet varázsolnak, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Ez a sütemény tökéletes választás, ha valami mutatós, krémes, gyümölcsös finomságot keresel, ami garantáltan lenyűgözi a vendégeidet. Az ízek harmóniája annyira ellenállhatatlan, hogy nálunk sosem marad másnapra.
Hozzávalók
A szilvás alaphoz
- 1,25 kg szilva
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 ek kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
A piskótatésztához
- 9 tojás
- 9 ek kristálycukor
- 9 ek finomliszt
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
A krémhez
- 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 4 ek kristálycukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
A tetejére
- 6-8 dkg reszelt étcsokoládé
Elkészítés
1. Szilva előkészítése
A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, megkenjük vajjal vagy margarinnal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A fél szilvákat üregükkel felfelé sorakoztatjuk a tepsibe, és meghintjük a cukorral összekevert fahéjjal.
2. Piskóta készítése
- A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, amíg kivilágosodik.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a maradék cukrot.
- A lisztet először a cukros tojássárgához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
- A massza kétharmadát egyenletesen a szilvára simítjuk.
- A maradék tésztát kakaóporral színezzük, majd a világos masszára csorgatjuk és egy kicsit belehúzzuk, hogy szép márványos mintát kapjunk.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeverésnél 165 °C) kb. 25 percig sütjük. Ha kész, óvatosan deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
3. Vaníliakrém
- A pudingport a tejjel és a kristálycukorral sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
- A vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra.
- Végül a kihűlt pudingot apránként hozzáadjuk, és krémes, selymes állagot kapunk.
- A krémet egyenletesen a szilvás piskótára simítjuk.
4. Díszítés és tálalás
Megvárjuk, amíg a krém megdermed, majd reszelt étcsokoládéval bőven megszórjuk.
Hűtőben pihentetjük, végül kockákra vágjuk és élvezettel elfogyasztjuk.
Ajánló:
Belül puha és szaftos, kívül ropogós – így készíts tökéletes rántott húst!
Sokan gazként irtják, pedig valójában igazi csodanövény: a májat és vesét is tisztítja
Forrás: