Anyukám titkos receptje: ez a túrós pogácsa mindig elsőként tűnik el a családi eseményeken
Nagyon népszerű ez a pogácsa.
Anyukám titkos receptje: ez a túrós pogácsa mindig elsőként fogy el a családi eseményeken
Amióta életmódot váltottam, sok kedvenc receptemet újragondoltam, de a pogácsa az, ami mindig visszatérő vendég a konyhámban. Viszont amikor rájöttem, hogy a túró szinte alig tartalmaz szénhidrátot, rögtön eszembe jutott: mi lenne, ha ebből készíteném el a régi kedvencemet, egy kis egészségtudatos csavarral?
És így született meg ez a túrós pogácsa, ami nemcsak pihe-puha, réteges és ízes, de még barátságosabb is a vércukorszinthez, mint a hagyományos verzió. Azóta is mindenki ezt kéri – család, barátok, még az irodában is eltűnik, mire megfordulok!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 50 dkg félzsíros túró
- 25 dkg Vénusz vajízű margarin (vagy vaj)
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál só
Kenéshez: 1 kisebb tojás, villával felverve
Elkészítés lépésről lépésre:
A túrót először aprítógépben vagy botmixerrel krémesítem, így nem lesznek benne rögök, és a tészta gyönyörűen egynemű lesz.
Az átszitált liszthez hozzáadom a krémes túrót, a margarint, tojássárgákat, sütőport és sót. Összegyúrom, míg szép sima tésztát nem kapok. A legjobb eredményt akkor kapod, ha egy éjszakára hűtőbe teszed, folpackba csomagolva. Ha nincs időd, legalább pár órára pihentesd. A tésztát kinyújtom, majd háromszor hajtogatom (mint a leveles tésztát). Középre hajtom mindkét szélét, majd félbe.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtom, késsel vízszintesen és átlósan beirdalom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A leeső darabokat ne gyúrd újra, különben elveszik a rétegezettség. Inkább kézzel formázd meg őket. Csak a tetejét kend le a tojással, és csak szaggatás után – ha az oldalára is lefolyik, nem fog szépen megemelkedni! Előmelegített 200°C-os sütőben süsd 20-25 percig, míg aranybarnára nem pirul.
Ezeket olvastad már?
Forrás: