Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Elképesztően finom bodzavirág lekvár recept, bánom, hogy nem készítttem már korábban is

Már rég kiakartam próbálni ezt a receptet.

Nem nagy munka, és akár hónapok múlva is élvezheted a bodzaviráglekvár csodás ízét, mert sokáig eláll.

Ha szereted a bodzás finomságokat, eszed ágába ne jusson kihagyni ezt a lekvárt! Jól passzol sütikbe, palacsintába, de kenyérre kenve is remekül feldobja az ételeket. Ha figyelsz néhány dologra, akkor sokáig tartós marad. Figyelj arra, hogy a bodzavirágot a forgalomtól távol szerezd be, így kevesebb szennyeződés éri. 

HOZZÁVALÓK

  • 50 db bodzavirág,
  • 4 citrom.
  • 6 db alma,
  • kb.80 dkg cukor,
  • 30 g van.cukor (elhagyható)
  • 3 csomag 3:1 dzsemfix
  • 1 I víz.

ELKÉSZÍTÉS

Citromokat karikázzuk fel, a virágokkal helyezzük rá egy nagyobb edénybe és öntsük rá a vizet. Egy éjszakát pihen hűvös helyen. Másnap nyomkodjuk, és szűrjük le. Pucolt almákat reszeljük a zselébe, a dszemfixet keverjük össze a cukorral és azt is adjuk hozzá.

Forraljuk fel és forrástól számítva főzzük még 5 percet, esetleg lehet botmixerrel pürésíteni, üvegekbe tölteni és 5 percre állítsuk fejre. Ha kihűlt irány a kamra! A cukorból kevesebbet tettem bele, csak 60 dkg-t. Szárazdunsztban pihentettem őket. Figyeltem arra hogy a reszelt alma gyorsan belekerüljön a lébe, nehogy megbarnuljon.

Anyukámtól úgy tanultam, hogy amikor már úgy gondolom hogy kész, akkor veszek ki belőle egy porcelán tányérkára, megvárom míg kihűl. Így látni hogy milyen állagú lesz és meg is kóstolom, hogy elég édes e nekem. Nekem is hígnak tűnt a fazékban, de kihűlve tökéletes! A csoportban, tőletek tanultam! Isteni illat és íz! Köszönöm!

Jerica Banfalvi készítette el

További érdekességek:

Az egész pitypang ehető, de sokan nem tudják, hogy a gyökere az igazi kincs

Ez a legerősebb és legolcsóbb természetes műtrágya és rovarirtó, sokan mégsem ismerik

Ez a legfinomabb házi bodzaszörp – bombabiztos recept