Ezt a piskótatekercsnek a receptjét mindig mindenki elkéri – most elárulom nektek is a receptet
Próbáljátok ki mindenképen.
Ezt a piskótatekercset mindig mindenki elkéri tőlem – most elárulom a receptet
Ha van sütemény, ami mindig nosztalgiát ébreszt, akkor az a piskótatekercs! Gyerekkoromban nálunk minden ünnepen előkerült, de most egy kicsit újragondolt változatot mutatok: nem lekvárral, hanem selymes csokikrémmel töltjük meg, amitől egyszerűen ellenállhatatlan lesz.
A legjobb benne, hogy nem kell sütőpor, és egy-két apró trükk betartásával a piskóta puha, könnyed és rugalmas marad – nem fog töredezni, nem repedezik. A csokis krém pedig igazi álom: lágy, krémes, mégsem túl édes. Ráadásul, ha maradna belőle, kekszekhez mártogatósként is felhasználhatod… de tapasztalatból mondom, ritkán marad.
Hozzávalók
(kb. 12 szelethez)
A tésztához:
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
A csokis krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek. kakaópor
- 10 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
Elkészítési idő: kb. 50 perc (20 perc sütés + 30 perc előkészítés)
Elkészítés
1. A piskóta
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéket verd kemény habbá a sóval. Add hozzá a vaníliás cukrot, majd kanalanként a kristálycukrot, közben folyamatosan verd tovább. Egyenként dolgozd bele a tojássárgákat, végül óvatosan forgasd hozzá a lisztet – itt már csak fakanállal vagy spatulával dolgozz. Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, ügyelve, hogy ne legyen túl vastag. Süsd 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig.
2. A feltekerés trükkje
A sütőből kivéve borítsd a piskótát nedves konyharuhára, úgy, hogy a sütőpapír felül legyen. Húzd le róla a papírt, majd szorosan tekerd fel a konyharuhával együtt. Hagyd kihűlni így, közben néhányszor tekerd le és vissza, hogy rugalmas maradjon, és ne repedjen meg.
3. A selymes csokikrém
Tördeld apró darabokra a csokoládét, és vízgőz felett olvaszd meg. Vedd le a gőzről, add hozzá a kakaóport, a vajat és a tejszínt, majd gépi habverővel dolgozd simára. Szórd bele a porcukrot, és keverd tovább, amíg fényes, lágy krémet kapsz.
4. Összeállítás
A kihűlt piskótát kend meg a szobahőmérsékletű krémmel, majd óvatosan tekerd fel. Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és kész is a mennyország egy szeletben.
Ajánló:
TE IS TELEPAKOLTAD A HŰTŐT MÁGNESEKKEL? LEHET, HOGY EZÉRT FIZETSZ TÖBBET
SZERINTED A HÁROM KÖZÜL MELYIK EGY NŐI SZEM? VÁLASZOD TÖBBET ELÁRUL RÓLAD, MINT HINNÉD!
Forrás: