Gyerekkorom kedvenc tortája: dédnagymamám mindig ezt a diós, házi csokikrémes tortát sütötte a szülinapomra
Még most is érzem ezt az ízét a számban.
Ez a torta pontosan az, aminek látszik: egyszerű, házias és elképesztően finom. A dió és a csoki találkozása mindig jó döntés, főleg, ha puha piskótában és krémes rétegekben testesül meg.
Gyerekkorom kedvenc tortája: dédnagymamám mindig ezt a diós, házi csokikrémes tortát készítette a szülinapomra
Ezt a tortát először egy családi születésnapra sütöttem, és azóta állandó vendég az ünnepi asztalon. A diós piskóta finoman illatozik, a krém pedig selymes, mégsem émelyítő. Egyszerű alapanyagokból készül, de a végeredmény olyan, mintha órákat dolgoztál volna rajta – csak épp stressz nélkül.
Külön bónusz: tetszés szerint díszítheted tejszínhabbal, marcipánnal vagy színes cukorkákkal – így bármilyen alkalomhoz illik: születésnap, évforduló vagy csak egy hétvégi családi ebéd megkoronázása.
Hozzávalók (kb. 12 szelethez)
A piskótához:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 8 tojás
- 1 dl víz
- ½ csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
A krémhez:
- 20 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 5 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 1 marék mazsola
Elkészítés:
1. A piskóta elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra, fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáöntjük a vizet. A darált diót, lisztet, sütőport és fahéjat összekeverjük, és óvatosan, fakanállal a tojásos masszába forgatjuk.
A sima, csomómentes tésztát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160°C-on kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tű már nem ragad.
2. A krém elkészítése
Az étcsoki és a tejcsoki felét vízgőz felett megolvasztjuk. A hideg habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk az olvasztott csokival. A maradék étcsokit és a mazsolát apróra vágjuk, és szintén belekeverjük a krémbe. Hűtőben hagyjuk kb. 1 órát dermedni.
3. Összeállítás
A kihűlt piskótát két vagy három lapra vágjuk, és megtöltjük a csokis krémmel. A tetejére és az oldalára is kenhetünk a krémből, majd tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, diódarabokkal vagy marcipánfigurákkal.
A tortát hűtőben legalább 2 órát pihentetjük – így tökéletesen szeletelhető és még finomabb lesz.
Ez is érdekelhet:
Képviselőfánk recept, ahogy nagyi csinálta
Lajcsi szelet recept, nagyon szeretjük, sokszor készítjük
Forrás: