Hamisítatlan falusi krumpligombóc leves, ahogy a dédimama készítette
Mi nagyon szeretjük és sokszor el is készítjük.
Falusi krumpligombóc leves, ahogy a dédim csinálta
A kamrában megtaláltam nagymamám régi recept füzetét, amiben megtaláltam a kedvenc levesemet, amit mindig elkészített nekem. Minden gyerek imádja a krumpli gombócot, így én is imádtam ezt a levest fogyasztani.
Nagyon egyszerűen el tudjuk készíteni, az alapanyagokat olcsón be tudjuk szerezni bármelyik boltban. A krumpli gombóc elkészítése több időt vesz igénybe, hiszen a krumplit meg kell főzni, majd áttörni és megvárni, hogy kihűljön. A gombócokat formáznunk is kell.
Hozzávalók
Leveshez:
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 répa
- pirospaprika
- só
Krumpligombóchoz:
- 4 db krumpli
- 5 dkg liszt
- 2 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- só, bors
- petrezselyem
Elkészítése
A vöröshagymát vágjuk fel apró kockákra, majd olajon pirítsuk meg. Amint megpirult, adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, szórjuk meg pirospaprikával, sóval és engedjük fel vízzel. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy ellepje a zöldségeket. Főzzük a zöldségeket puhára.
A krumpligombóc elkészítéséhez a krumplikat meg kell főzni, majd félre kell rakni kihűlni. Amint kihűlt adjuk hozzá a vajat, a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk valamint ízesítsük petrezselyemmel. Alaposan keverjük össze, egy keményebb masszát kell kapnunk, amiből gombócokat formázunk. Közben tegyünk fel vizet, amikor felforr tegyük bele a gombócokat és néhány perc alatt készre főzzük.
Ajánló: Ezzel az egyetlen trükkel a jácintod hónapokig virágozhat cserépben
Forrás: