Imádni fogod: pudingos almás pite, amit fele mennyiségű almából elkészíthetsz
Mennyei valóban ez a sütemény.
Imádni fogod: pudingos almás pite, amit feleannyi almából elkészíthetsz
Bevallom, nem vagyok nagy barátja a klasszikus almás pitének – egyszerűen túl sok idő elmegy azzal, hogy tonnányi almát reszeljek le, ha igazán gazdag tölteléket szeretnék. Ezért imádtam meg ezt a pudingos almás pite receptet: a végeredmény sokkal krémesebb, lágyabb, és ami a legjobb, feleannyi almát igényel – így feleannyi időt is!
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
 - 150 g hideg vaj
 - 12 g sütőpor
 - 1 ek citromlé
 - 150 g porcukor
 - 3 ek tejföl
 - 1 tojás
 - csipet só
 
Az almatöltelékhez:
- 1,5 kg alma
 - 8 ek kristálycukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - fahéj ízlés szerint
 
A pudinghoz:
- 1 l tej (nálam most laktózmentes)
 - 3 csomag vaníliás pudingpor
 - 30 g vaníliás cukor
 - 6 ek cukor
 
Elkészítés
1. A tészta elkészítése
A lisztet, a porcukrot és a sütőport átszitáljuk. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a citromlevet, a tejfölt, a tojást és a sót. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék készül.
2. Az almatöltelék
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd alaposan elkeverjük.
3. A puding
A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Félrehúzzuk, időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg.
4. Összeállítás
Az egyik tésztalapot kinyújtjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. Erre kerül az almaréteg, majd a puding. A másik kinyújtott tésztával lefedjük, tojással lekenjük, villával megszurkáljuk.
5. Sütés
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg szép aranybarna színt kap.
Érdemes tesztelni magad: Nők a történelemben: Ha 5/5 az eredményed, kiemelkedően teljesítesz!
Forrás: