Meggyes leveles tészta recept, amiért a szomszédok is átmennek egy szeletért
Ez mindenkinek tetszeni fog, ha elkészíted.
Meggyes leveles tészta recept, amiért a szomszédok is átugranak egy szeletért
Be kell vallanom, velem is gyakran előfordul, hogy egyszer csak rám tör az ellenállhatatlan édességvágy. Ilyenkor persze valami gyors, egyszerű desszertet keresek. És tudod mi az, ami szinte mindig megment? A meggyes leveles tészta!
Féláron vettem az epret, csoda lett belőle – így készült az év legjobb lekvárja
Hozzávalók:
- 1 csomag (kb. 275-300 g) leveles tészta (friss vagy fagyasztott, de felengedve)
- Kb. 500 g kimagozott meggy (friss vagy fagyasztott is jó)
- 2-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1-2 evőkanál étkezési keményítő vagy búzadara (hogy ne ázzon el a tészta)
- 1 teáskanál fahéj (elhagyható, de nagyon feldobja)
- 1 tojás (a teteje lekenéséhez)
- Porcukor a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
Ha fagyasztott meggyet használsz, hagyd kicsit kiengedni. Keverd össze a cukorral és a keményítővel vagy búzadarával. Ha szereted a fahéjat, itt az idő hozzáadni. Terítsd ki a leveles tésztát egy enyhén lisztezett felületre. Ha kell, kicsit nyújtsd, hogy szép vékony legyen.
A tészta egyik felére oszlasd el a meggyes keveréket, de a széleknél hagyj kb. 1-2 cm üres helyet. Hajtsd rá a tészta másik felét, mintha egy nagy derelyét készítenél. A széleket nyomkodd le villával, hogy a töltelék ne szökjön meg sütés közben. Kend meg a tetejét a felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen. Vágj pár apró nyílást a tetejére, hogy a gőz ki tudjon szökni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Tedd a sütőpapírral bélelt tepsire a megtöltött tésztát, és süsd 20-30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel. Ha szeretnéd, szórd meg porcukorral, de langyosan, magában is isteni!