Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Megtaláltuk a tökéletes epres süti receptet – és csak 10 perc és kész is

Az epres sütik között az egyik legfinomabb.

Megtaláltuk a tökéletes epres sütemény receptet – és csak 10 perc munka kell hozzá

Gyerekkoromban minden tavasz egyik legnagyobb öröme az volt, amikor a piacon megjelentek az első magyar eprek. Anyukám ilyenkor mindig sütött valami egyszerű finomságot, aminek az illata belengte az egész konyhát. Ez az epres kevert sütemény pontosan ilyen: gyors, egyszerű, mégis annyira ízletes, hogy szinte egy délután alatt elfogy.

Nagymamám nem hitte el, hogy tudok tudok neki újat mutatni, de ez a recept egyszerűen tökéletes

Hozzávalók:

  • 300 g friss eper
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 csipet só
  • 3 tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
  • 150 ml étolaj
  • 150 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális, de nagyon frissít rajta)
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Bélelj ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral. Mosd meg az epreket, csepegtesd le, majd vágd félbe vagy negyedekbe, ha nagyobb szemekről van szó.

Egy nagy tálban verd habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Szépen lassan csorgatva add hozzá az olajat, majd a tejet is.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután fokozatosan adagold a száraz hozzávalókat a nedveshez, miközben folyamatosan kevered. Végül keverd bele a reszelt citromhéjat, ha használsz.

Öntsd a masszát a tepsibe, majd szórd rá egyenletesen az epreket. Picit nyomkodd bele az eprek felét a tésztába, a többit hagyd a tetején, hogy szépen süljön meg.

Süsd kb. 30–40 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. (Minden sütő picit más, figyeld az állagát!) Miután kihűlt, szórd meg bőségesen porcukorral, és kockákra vágva kínáld.

Forrás:

https://kertesrecept.hu/megtalaltuk-a-tokeletes-epres-sutemeny-receptet-es-csak-10-perc-munka-kell-hozza/2