Megtaláltuk a tökéletes epres süti receptet – és csak 10 perc és kész is
Az epres sütik között az egyik legfinomabb.
Megtaláltuk a tökéletes epres sütemény receptet – és csak 10 perc munka kell hozzá
Gyerekkoromban minden tavasz egyik legnagyobb öröme az volt, amikor a piacon megjelentek az első magyar eprek. Anyukám ilyenkor mindig sütött valami egyszerű finomságot, aminek az illata belengte az egész konyhát. Ez az epres kevert sütemény pontosan ilyen: gyors, egyszerű, mégis annyira ízletes, hogy szinte egy délután alatt elfogy.
Nagymamám nem hitte el, hogy tudok tudok neki újat mutatni, de ez a recept egyszerűen tökéletes
Hozzávalók:
- 300 g friss eper
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 200 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
- 150 ml étolaj
- 150 ml tej
- 1 citrom reszelt héja (opcionális, de nagyon frissít rajta)
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Bélelj ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral. Mosd meg az epreket, csepegtesd le, majd vágd félbe vagy negyedekbe, ha nagyobb szemekről van szó.
Egy nagy tálban verd habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Szépen lassan csorgatva add hozzá az olajat, majd a tejet is.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután fokozatosan adagold a száraz hozzávalókat a nedveshez, miközben folyamatosan kevered. Végül keverd bele a reszelt citromhéjat, ha használsz.
Öntsd a masszát a tepsibe, majd szórd rá egyenletesen az epreket. Picit nyomkodd bele az eprek felét a tésztába, a többit hagyd a tetején, hogy szépen süljön meg.
Süsd kb. 30–40 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. (Minden sütő picit más, figyeld az állagát!) Miután kihűlt, szórd meg bőségesen porcukorral, és kockákra vágva kínáld.
Forrás: