Ne dőlj be a büfés változatnak! Így lesz a házi sajtos roló páratlanul finom
Örülök, hogy rátaláltam erre a recepre.
Ne dőlj be a büfés verziónak! Így lesz a házi sajtos roló páratlanul finom
A sajtos roló az egyik legnagyobb gasztronómiai csapda: kívánatos, krémesnek tűnik, mégis gyakran száraz, íztelen és csalódást okoz. Hányszor választottuk már a büfé pultjából, hogy aztán egy száraz tészta és egy margarinízű töltelék miatt megbánjuk?
Ez a magyaros babgulyás megállítja az időt – annyira finom
Most megmutatjuk, hogyan készítsd el úgy, hogy valóban ropogós, krémes és tökéletes legyen, ahogyan mindig is kellett volna.
Miért lett a sajtos roló a retró büfék nagy átverése?
A legtöbb helyen a sajtos roló tésztája nem roppanós, hanem száraz és fáradt, a töltelék pedig íz nélküli margarinos massza, amely épp csak mutatóban látott sajtot. Az olcsó alapanyagoknak és a rossz technikának köszönhetően egyszerre képes elázni és fullasztóan száraz lenni.
A hagyományos büfés sajtos roló hibái:
- Száraz, törős tészta
- Margarinízű, szájpadlásra tapadó töltelék
- Sajt alig, inkább csak a látvány kedvéért
Lehet ezt jobban csinálni? Egyértelműen igen!
Így lesz a sajtos roló végre tökéletes!
A három kulcslépés, amire figyelni kell:
- Minőségi alapanyagok használata – Vaj, igazi sajt és tejtermékek, nem pedig ipari helyettesítők.
- A tölteléket csak tálalás előtt töltsük a tésztába, így nem ázik el.
- A tészta legyen friss, roppanós, nem hűtőben tárolt és gumiszerű!
A tökéletes sajtos roló receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojássárgája (kenéshez)
- Vaj a rolócsövek kikenéséhez
A töltelékhez:
- 3 dl tej (3,5%-os)
- 3 tojássárgája
- 5 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 5 dkg krémsajt
- 20+5 dkg reszelt trappista (vagy füstölt sajt keverve)
- 1 teáskanál só
Így készítsd el lépésről lépésre
1. A tészta előkészítése
Ha fagyasztott leveles tésztát használsz, időben vedd ki a mélyhűtőből, hogy felengedjen. Vágd 1,5 cm széles csíkokra, és tekerd fel vajazott sajtos roló csövekre. Kend meg tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk a formán kihűlni, majd óvatosan húzzuk le róla.
2. A töltelék elkészítése
Egy kis lábasban melegítsd a tejet, majd fokozatosan keverd bele a lisztet és a sót. Folyamatos keverés mellett sűrítsd be, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós. Húzd le a tűzről, keverd bele a krémsajtot és a tojássárgáját. Amikor langyos, add hozzá a reszelt sajtot és habosra vert vajat, így lesz könnyed és krémes.
3. A rolók betöltése
A tölteléket habzsákba töltjük, és csak közvetlenül fogyasztás előtt töltjük meg a kihűlt tésztakürtőket. A végeket reszelt sajtba mártjuk, hogy még ízletesebb legyen.
9 gofri recept, amit érdemes elkészítened, ha szereted az édességeket!
Tökéletes vasárnapi ebéd menü: 3 hagyományos recept kis csavarral
Forrás: