Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Puha és isteni illatú… finom töltelékkel töltött bejgli

Lassan lehet készülődni a karácsonyra.

Hozzávalók a tésztához (4 bejglihez):

 1 kg átszitált liszt
 400 g vaj
 2 tojássárgája
 250 ml tej (+/– 3 teáskanál)
 100 g porcukor
 20 g friss élesztő
 1 teáskanál só

Diós töltelék (2 bejglihez):

 500 g darált dió
 2 citrom és 1 narancs reszelt héja
 1 evőkanál fahéj
 80–100 g mazsola
 3 evőkanál vaníliás cukor
 150 ml forró víz
 10 szegfűszeg
 300 g cukor

Mákos töltelék (2 bejglihez):

 500 g darált mák
 2 narancs és 1 citrom reszelt héja
 1 evőkanál fahéj
 3 evőkanál vaníliás cukor
 150 ml forró víz
 10 szegfűszeg
 300 g cukor

Elkészítés:

Recept: Puha és aromás bejgli

September 26, 2025 by ajmal youns

Az élesztőt hideg tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és félretesszük. Egy tálban a lisztet a sóval és porcukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Addig gyúrjuk, míg morzsás állagú lesz. Hozzáöntjük az élesztős keveréket, és sima tésztát gyúrunk belőle. 4 részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez vizet forralunk a cukorral és szegfűszeggel (8–10 perc), majd leszűrjük. A diót vagy mákot összekeverjük a reszelt héjjal, vaníliás cukorral és fahéjjal, majd annyi szirupot adunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. A mazsolát külön is meg lehet főzni.

A tésztát egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Megkenjük tojássárgájával, 30 percre hűtőbe tesszük, újra megkenjük, majd még 20 percre visszatesszük a hűtőbe. Ezután tojásfehérjével kenjük le, villával megszurkáljuk, és 20 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

200 °C-on 35–40 percig sütjük. Hűlés után szeleteljük, fóliába csomagolva tároljuk.

Jó étvágyat!