Sütni sem kell, mégis mindenki ezt kéri karácsonyra – zserbógolyó és mákgolyó házilag
Próbáld ki te is karácsonyra nagyon népszerű lesz.
A zserbógolyó és a marcipánnal töltött mákgolyó a legfinomabb sütés nélküli édességek közé tartozik. Gyorsan elkészíthetők, mutatósak, és minden falatban ott az ünnep íze. Próbáld ki, ha valami különleges, mégis egyszerű desszertet keresel karácsonyra vagy hétvégére!
Nem kell sütni, mégis mindenki ezt kéri karácsonyra – zserbógolyó és mákgolyó házilag
Emlékszem, amikor először készítettem el ezeket a golyókat. Egyszerűen csak valami gyors, sütés nélküli édességet akartam, amit a gyerekekkel is könnyen meg tudunk csinálni. Aztán az egészből egy igazi karácsonyi hangulatú sütögetés lett: csokival pacsmagoló kezek, nevetés, és persze rengeteg „véletlenül eltűnt” golyó a tálból.
Azóta minden ünnepen, sőt, néha hétvégén is elkészítjük. A zserbógolyó a klasszikus zserbó ízeit hozza vissza, csak falatnyi formában, a marcipános mákgolyó pedig az igazi különlegesség: kívül puha, belül édes. Mindkettő gyerekbarát, mutatós és egyszerű, így még a sütéstől ódzkodók is bátran nekiállhatnak.
Zserbógolyó recept
Hozzávalók:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg darált keksz
- 2 evőkanál porcukor
- 5–6 evőkanál baracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
- darált dió a díszítéshez
- fehércsokoládé díszítéshez (a mákgolyóból maradt mennyiség)
Elkészítés:
A darált diót, a darált kekszet és a porcukrot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a baracklekvárt, és addig dolgozzuk, amíg egynemű, jól formázható masszát kapunk.
Kis golyókat formázunk belőle, majd vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét, és belekeverjük az olajat. A golyókat megmártjuk az olvasztott csokoládéban, és sütőpapírra helyezzük őket hűlni.
A tetejüket megszórhatjuk darált dióval, vagy megcsurgathatjuk a maradék fehércsokoládéval – így még mutatósabbak lesznek.
Marcipánnal töltött mákgolyó recept
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg darált keksz
- 2 dl víz
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál meggylekvár (vagy más gyümölcslekvár)
- 1 citrom reszelt héja
- marcipánmassza
- 20 dkg fehércsokoládé
- 1 evőkanál olaj
- mák a díszítéshez
- étcsokoládé díszítéshez (a zserbógolyóból maradt mennyiség)
Elkészítés:
A darált mákot, a darált kekszet és a citromhéjat egy tálban összekeverjük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a mákos keverékre, és jól összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a lekvárt, majd hagyjuk a masszát teljesen kihűlni. Közben a marcipánmasszából kis golyókat formázunk – ezek kerülnek majd a közepébe.
A kihűlt mákos masszából diónyi adagokat veszünk, a közepébe tesszük a marcipángolyót, és a kezünkkel golyóvá formáljuk.
A fehércsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, belekeverjük az olajat, majd a golyókat megmártjuk benne.
Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, a tetejüket megszórjuk kevés mákkal, és ha maradt étcsokoládé, azzal is megcsurgathatjuk.
Egy óra hűtés után tökéletes, szép fényes, omlós golyókat kapunk.
Ez is érdekelhet:
Egykor a falusi szegények eledele volt, mégis valódi vitaminforrás és finom csemege
Lecsós sertésmáj recept: a családi kedvenc, amiből sosem elég
Forrás: