Mi már 22 éve így sütjük a bejglit karácsonyra, mutatom a receptet
Kövesd a leírást a mennyei bejglihez.
A karácsonyi bejgli sütése minden évben egy kis izgalommal jár, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a végeredmény szép, repedésmentes és mennyeien finom legyen. Ezzel a kipróbált recepttel garantált a siker: a bejglid nemcsak gyönyörű lesz, hanem omlós és ízletes is. A tölteléket pedig bátran variálhatod – legyen szó klasszikus diós vagy mákos verzióról, esetleg egy különlegesebb, gesztenyés vagy más ízesítésről.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 9 dkg porcukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 dkg mák vagy dió
- Citromhéj és narancshéj (reszelve)
- Mazsola (ízlés szerint)
- Őrölt fahéj
- Rumaroma
- 30 dkg cukor
- 3 dl víz
Így tudod elkészíteni:
Első körben a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Beletesszük a tojást és a porcukrot, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.
A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd hideg helyen pihentetjük legalább egy órát (de akár hosszabb ideig is). A mákot (vagy diót) összekeverjük a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, mazsolával, fahéjjal, és néhány csepp rumaromával. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd ezt még forrón ráöntjük a mákos vagy diós keverékre. Hagyjuk kihűlni, és csak ezután tesszük a tésztára.
A pihentetett tésztadarabokat egyenként kinyújtjuk, és megtöltjük a kihűlt töltelékkel. A tésztát feltekerjük, majd megkenjük tojással, és zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük.
A megtöltött és formázott bejgliket fél órán át meleg helyen kelesztjük, majd ismét megkenjük tojással. Villával szurkáljuk meg a tetejüket, hogy sütés közben ne repedjenek meg. Ezután ismét hideg helyen pihentetjük őket kb. fél órán át. Mérsékelten meleg sütőben (kb. 180 °C) sütjük, amíg aranybarnára sül.
Kövesd az ÉrdekesMagazint a Google Hírekben is!
Forrás: