Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Ne vajjal süss! Ezzel a hozzávalóval lesz mennyeien puha a kalácsod

A tejszínnel készült kalács sokkal puhább, foszlósabb és tartósabban friss marad, mint a hagyományos vajjal készült változat. Ez a recept megmutatja a pékségek egyik kedvenc trükkjét, amellyel bármilyen alkalomra tökéletes süteményt készíthetsz.

Ne vajat használj! Ezzel a hozzávalóval lesz álompuha a kalácsod

A friss kalács illata minden otthont megtölt melegséggel, és szinte lehetetlen ellenállni a pihe-puha, foszlós belsejének. Bár hagyományosan vajjal készül, létezik egy pékek által is kedvelt trükk, amellyel még gazdagabb, lágyabb és tartósan puhább kalács süthető. A titok nem más, mint a tejszín: a zsírosabb, krémesebb állaga olyan puhaságot kölcsönöz a kalácsnak, amit vajjal szinte lehetetlen elérni. A tejszínes tészta nem szárad ki másnapra sem, így a kalács akár több napig is élvezhető marad.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (az élesztő felfuttatásához)
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2–3 evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín

A tetejére:

  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

A tészta elkészítésével kezdjük: a lisztet a sóval alaposan összekeverjük egy nagyobb tálban. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztő felfuttatásához szükséges cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és várjuk, hogy 10–15 perc alatt szépen feljöjjön. Ezt követően a liszt közepén mélyedést készítünk, oda kerülnek a tojássárgák, a cukor és a tejszín. A felfutott élesztőt is hozzáöntjük, majd a tésztát kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, amíg selymes, rugalmas állagot kapunk.

A tésztát letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük, míg a duplájára nő. Ezután három részre osztjuk, mindegyiket gombóccá formázzuk, és még fél óráig pihentetjük. A gombócokat hosszúra nyújtjuk, rudakat sodrunk belőlük, majd fonással kialakítjuk a kalács formáját. A megformázott kalács egy sütőpapírral bélelt tepsire kerül, a tetejét vékonyan lekenjük felvert tojással, és újabb 20–30 perc pihenőt kap.

A sütést 200°C-on kezdjük 10 percig, majd a hőfokot 180°C-ra csökkentve további 35–40 percig sütjük, amíg gyönyörű aranybarna színt kap. A végeredmény egy elképesztően puha, foszlós és illatos kalács, amely még másnap is ugyanolyan frissnek tűnik.

Ez is érdekelhet:

Műveltségi kvíz: Azt, hogy az összes kérdésre tudja a válasz, csak nagyon kevesen mondhatják el magukról!

Ez az egyszerű mákos süti pillanatok alatt elkészül, és mindenki imádja

Tökéletes sült krumpli ezen múlik: egy kis apróság, amit sokan elrontanak

Forrás: