A mákos guba csak így az igazi: nagymama így készítette mindig
Mi nagyon szeretjük… mennyei finomság.
A mákos guba csak így az igazi: nagyanyáink receptje aranyat ér
A mákos guba eredetileg a magyar paraszti konyhából indult hódító útjára. Az egyik legjobb módja volt a szikkadt kifli újrahasznosításának, és egy idő után nemcsak a hétköznapokon, hanem az ünnepi menükben is helyet kapott. Nem véletlen, hogy karácsony környékén szinte minden családban előkerül, hiszen a mák – a népi hiedelem szerint – szerencsét és bőséget hoz az új esztendőre.
Érdekes lehet: Rég elfeledett 35 éves nokedli recept, ilyet finomat még biztosan nem ettél
De vajon mi teszi igazán tökéletessé a mákos gubát? A titok a részletekben rejlik: a kiflinek megfelelően puhának, de nem túl ázott állagúnak kell lennie; a mákot finomra kell darálni, és porcukorral édesíteni; a vaníliasodót pedig nem szabad elkapkodni, mert az adja meg a végső koronát ennek az egyszerű desszertnek.
Hozzávalók (4-6 adaghoz)
Mákos guba
- 4 db nagyobb kifli
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 15 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
Vaníliasodó
- 2 db tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál finomliszt
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Mákos guba
A tejet egy lábasban melegíteni kezdjük, de nem hagyjuk felforrni. Közben a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük a tejhez, és alaposan elkeverjük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral. Ez adja majd a guba jellegzetes, enyhén édes, diószerű ízét.
Egy jénai vagy sütőálló tálat kivajazunk. A kifliket karikára vágjuk, és egy rétegben elrendezzük a tál alján. Ezután meglocsoljuk egy adag tejes-tojásos keverékkel, majd meghintjük a cukros mákkal. Ismét egy réteg kifli, egy réteg tej, és egy réteg mák következik – így folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
Az előkészített gubát 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A cél, hogy a teteje kissé megpiruljon, de belül puha és szaftos maradjon.
Vaníliasodó (A tökéletes kísérő)
Egy tálban a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.
A keveréket vízgőz fölött vagy alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Akkor jó, ha selymes, krémes állagú lesz.
A sütőből kivett mákos gubát melegen vagy langyosan tálaljuk, bőségesen meglocsolva a selymes vaníliasodóval. Aki igazán édes szájú, megszórhatja még egy kis porcukorral is.
Ez a legjobb házi szer eldugult lefolyóra, én már csak ezt használom
Ha egy kis extrára vágysz, próbáld ki pirított dióval, narancshéjjal vagy akár egy kevés mézzel meglocsolva – így még ünnepibb és különlegesebb lesz!