Diós mézes – Ez a sütemény nem hiányozhat az ünnepi asztalodról!
Készítsd el te is karácsonyra, nem fogod megbánni.
Diós mézes – Csodálatos ünnepi sütemény!
A diós mézes igazi ünnepi csoda: puha tészta, finom diós íz és a méz még tökéletesebbé teszi. Könnyen elkészíthető, így a sok sütés-főzés mellé nagyszerű választás. Lássunk is neki!
Ez is érdekelhet: Így panírozod a rántott sajtot és soha többé nem folyik ki a bundából
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 5 evőkanál méz
- 4 evőkanál zsír
- 2 db tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- 4-5 evőkanál tej
A krémhez:
- 4 dl tej
- 2 ek cukor
- 2 ek búzadara
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- fél dl rum
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból gyúrjunk félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá és a szódabikarbónát a lisztben keverjük el. A gyúrt tésztánkat osszuk el 6 részre, majd lisztezett deszkán (vagy egyből sütőpapíron) nyújtsuk ki egyenként kb 25*30 cm-es lapokká.
Helyezzük a lapokat sütőpapíros sütőlapokra (vagy tepsi hátuljára) és előmelegített sütőben kb 200 fokon pár perc alatt süssük meg a lapokat egyenként. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen kiszáradhatnak a lapok.
A krémhez a tejben felfőzzük a cukrot, a búzadarát, a vaníliás cukrot és 3 tojássárgáját. Ha ez kihűlt, a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a főzött krémet, a megmaradt 3 tojásfehérjéből vert habot, a darált diót és a rumot.A lapokat a kész krémmel betöltjük. A tetejére vékony réteg krém és darált dió kerül.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy megpuhuljon.
Ez a tökéletes panírozás titka: amióta így készítem mindenkinek könyörög a receptért
Forrás: