Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Diós mézes – Ez a sütemény nem hiányozhat az ünnepi asztalodról!

Készítsd el te is karácsonyra, nem fogod megbánni.

Diós mézes – Csodálatos ünnepi sütemény!

A diós mézes igazi ünnepi csoda: puha tészta, finom diós íz és a méz még tökéletesebbé teszi. Könnyen elkészíthető, így a sok sütés-főzés mellé nagyszerű választás. Lássunk is neki!

Ez is érdekelhet: Így panírozod a rántott sajtot és soha többé nem folyik ki a bundából

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 5 evőkanál méz
  • 4 evőkanál zsír
  • 2 db tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 4-5 evőkanál tej

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • fél dl rum

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá és a szódabikarbónát a lisztben keverjük el. A gyúrt tésztánkat osszuk el 6 részre, majd lisztezett deszkán (vagy egyből sütőpapíron) nyújtsuk ki egyenként kb 25*30 cm-es lapokká.

Helyezzük a lapokat sütőpapíros sütőlapokra (vagy tepsi hátuljára) és előmelegített sütőben kb 200 fokon pár perc alatt süssük meg a lapokat egyenként. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen kiszáradhatnak a lapok.

A krémhez a tejben felfőzzük a cukrot, a búzadarát, a vaníliás cukrot és 3 tojássárgáját. Ha ez kihűlt, a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a főzött krémet, a megmaradt 3 tojásfehérjéből vert habot, a darált diót és a rumot.A lapokat a kész krémmel betöltjük. A tetejére vékony réteg krém és darált dió kerül.

Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy megpuhuljon.

Ez a tökéletes panírozás titka: amióta így készítem mindenkinek könyörög a receptért

Forrás: