Itt a tökéletes, elronthatatlan töltött káposzta receptje: így rontják el a legtöbben
Nem is gondolnád, hogy pont ezzel rontják el.
Itt a tökéletes, elronthatatlan töltött káposzta receptje: így szúrják el a legtöbben
Vannak azonban, akik még csak most készítik először, vagy nem találták meg a tökéletes receptet. Ne aggódj! A töltött káposzta elkészítése nem bonyolult, és nehéz igazán elrontani. Íme néhány tipp, hogy az étel tökéletes legyen.
Több változata ismert más nemzetek konyháiban is, például a török, orosz és arab konyhákban. A magyar változat elődje a káposztás hús volt, a töltött káposzta pedig a 18. században terjedt el Magyarországon.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
- 30 dkg sertésoldalas
- 10 dkg rizs
- 8-10 db savanyú káposztalevél
- 1 kg szálas savanyú káposzta
- 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
- Só, bors, pirospaprika
- 1 hagyma
- 2 dl tejföl
- 3 dkg liszt
- (+1 tojás)
Elkészítés
A darált húshoz hozzákeverjük a félig megfőtt rizst, az apróra vágott és zsíron üvegesre párolt hagymát, majd sóval és borssal fűszerezzük. Ha szeretnénk lazítani a töltelék állagát, adhatunk hozzá egy tojást, vagy egy marék finomra vágott savanyú káposztát. A 8-10 káposztalevelet eltávolítjuk a vastag erektől, és mindegyiket megtöltjük a hússal úgy, hogy a közepére egy kanálnyi tölteléket teszünk, majd a levél alsó részét felhajtjuk, a két oldalát szorosan feltekerjük, a felső szélét pedig óvatosan benyomkodjuk.
Egy nagy lábosban megpirítjuk a maradék hagymát zsiradékon, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, majd a vágott savanyú káposzta felét a lábas aljára tesszük. A csontokat, bőrös részeket vagy szalonnát is elhelyezzük a káposzta közé, majd a töltelékeket, sertésoldalast rétegezve hozzáadjuk. A tetejére ismét káposztát teszünk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az ételt. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 2 órán keresztül főzzük, amíg minden jól megpuhul.
Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát, ráhelyezzük a tölteléket, tetejét tejföllel meglocsoljuk, és a feldarabolt oldalassal körítjük.
Tippek a tökéletes eredményhez:
- A fűszerezésnél figyeljünk a só mennyiségére, főleg ha szalonnát is használunk.
- A savanyú káposztát érdemes megkóstolni, hogy ne legyen túl savanyú, mert az tönkreteheti az étel ízét.
- A rizst félig meg kell főzni, hogy ne maradjon kemény.
- Használhatunk többféle húsféleséget a gazdagabb íz elérése érdekében, és ne felejtsünk el egy kis babérlevelet adni a főzéshez, ami tompítja a sertés erőteljes ízét.
Az edényválasztás sem elhanyagolható: akár egy jó sütőedényben, akár bográcsban is elkészíthető a töltött káposzta, minden a fantáziánkon múlik!
A 2 kamasz fiam minden héten ezt kéri tőlem, leveles tészta almás pudinggal
Amióta tudom, hogy mire jó a füge fogyasztása, naponta eszem
Forrás: