Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Itt a tökéletes, elronthatatlan töltött káposzta receptje: így rontják el a legtöbben

Nem is gondolnád, hogy pont ezzel rontják el.

Itt a tökéletes, elronthatatlan töltött káposzta receptje: így szúrják el a legtöbben

Vannak azonban, akik még csak most készítik először, vagy nem találták meg a tökéletes receptet. Ne aggódj! A töltött káposzta elkészítése nem bonyolult, és nehéz igazán elrontani. Íme néhány tipp, hogy az étel tökéletes legyen.

Több változata ismert más nemzetek konyháiban is, például a török, orosz és arab konyhákban. A magyar változat elődje a káposztás hús volt, a töltött káposzta pedig a 18. században terjedt el Magyarországon.

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
  • 30 dkg sertésoldalas
  • 10 dkg rizs
  • 8-10 db savanyú káposztalevél
  • 1 kg szálas savanyú káposzta
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
  • Só, bors, pirospaprika
  • 1 hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg liszt
  • (+1 tojás)

Elkészítés

A darált húshoz hozzákeverjük a félig megfőtt rizst, az apróra vágott és zsíron üvegesre párolt hagymát, majd sóval és borssal fűszerezzük. Ha szeretnénk lazítani a töltelék állagát, adhatunk hozzá egy tojást, vagy egy marék finomra vágott savanyú káposztát. A 8-10 káposztalevelet eltávolítjuk a vastag erektől, és mindegyiket megtöltjük a hússal úgy, hogy a közepére egy kanálnyi tölteléket teszünk, majd a levél alsó részét felhajtjuk, a két oldalát szorosan feltekerjük, a felső szélét pedig óvatosan benyomkodjuk.

Egy nagy lábosban megpirítjuk a maradék hagymát zsiradékon, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, majd a vágott savanyú káposzta felét a lábas aljára tesszük. A csontokat, bőrös részeket vagy szalonnát is elhelyezzük a káposzta közé, majd a töltelékeket, sertésoldalast rétegezve hozzáadjuk. A tetejére ismét káposztát teszünk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az ételt. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 2 órán keresztül főzzük, amíg minden jól megpuhul.

Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát, ráhelyezzük a tölteléket, tetejét tejföllel meglocsoljuk, és a feldarabolt oldalassal körítjük.

Tippek a tökéletes eredményhez:

  • A fűszerezésnél figyeljünk a só mennyiségére, főleg ha szalonnát is használunk.
  • A savanyú káposztát érdemes megkóstolni, hogy ne legyen túl savanyú, mert az tönkreteheti az étel ízét.
  • A rizst félig meg kell főzni, hogy ne maradjon kemény.
  • Használhatunk többféle húsféleséget a gazdagabb íz elérése érdekében, és ne felejtsünk el egy kis babérlevelet adni a főzéshez, ami tompítja a sertés erőteljes ízét.

Az edényválasztás sem elhanyagolható: akár egy jó sütőedényben, akár bográcsban is elkészíthető a töltött káposzta, minden a fantáziánkon múlik!

A 2 kamasz fiam minden héten ezt kéri tőlem, leveles tészta almás pudinggal

Amióta tudom, hogy mire jó a füge fogyasztása, naponta eszem

Forrás: