Soha nem sütsz Sokkal jobb diós zserbót, ha egyszer megkóstolod ezt a mákos változatot
Sokkal jobb mint az eredeti változat.
Ez a mákos zserbó recept minden édesszájút levesz a lábáról: omlós tésztalapok, mák, baracklekvár és lágy csokoládé alkotják a tökéletes harmóniát. Olyan különleges, hogy még a klasszikus diós zserbó rajongói is átállnak erre a változatra.
Elfelejted a diós zserbót, ha egyszer megkóstolod ezt a mákos változatot
Gyerekkorom óta imádom a zserbót: az illata, a rétegek, a csokimáz, minden falatja az ünnep hangulatát hozza el. De most elárulok egy titkot: amióta kipróbáltam a mákos változatát, a diós zserbó kicsit háttérbe szorult nálam. Ez a mákos zserbó egyszerűen szaftosabb, illatosabb és különlegesebb. A mák, a baracklekvár és a csokoládé hármasa olyan párost alkot, amitől egyetlen falat sem marad a tálcán.
Ezt a receptet először csak próbaképp készítettem el, de azóta minden ünnepen ez kerül az asztal közepére. A család is imádja, és a vendégek mindig receptet kérnek. Ha szereted a mákot és a klasszikus süteményeket, akkor ez a zserbó a te kedvenced lesz: még a nagymamák is elismerően bólintanak rá.
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
 - 15 dkg margarin
 - 6 dkg porcukor
 - 1 db tojássárgája
 - 0,6 dkg élesztő
 - 0,5 csomag vaníliás cukor
 - 1 evőkanál tejföl
 - 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
 - 0,5 dl tej
 
A töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
 - 15 dkg cukor
 - 1 teáskanál reszelt citromhéj
 - 1 teáskanál fahéj
 - 20 dkg sárgabaracklekvár
 - 1 dl tej
 
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
 - 8 dkg vaj
 
Elkészítés
A tésztához először langyos tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet egy tálba szitálom, majd elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt. Az egészet összegyúrom, amíg puha, könnyen formázható tésztát kapok. Három egyenlő részre osztom, és félreteszem pihenni.
Közben elkészítem a tölteléket: a darált mákot egy lábasba teszem, hozzáadom a cukrot, a tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 10 perc alatt sűrű masszává főzöm. Ezután belekeverem a reszelt citromhéjat és a fahéjat – az illata ilyenkor már mennyei! A máktölteléket hagyom teljesen kihűlni.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, és előkészítek egy közepes méretű (kb. 34×20 cm-es) tepsit. Az első tésztalapot kinyújtom és a tepsibe helyezem. Megkenem a baracklekvár felével, majd egyenletesen eloszlatom rajta a máktöltelék felét. Ráhelyezem a második tésztalapot, újra megkenem lekvárral, és jöhet a mákos réteg másik fele. Végül befedem a harmadik kinyújtott tésztalappal, és villával megszurkálom a tetejét, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
A süteményt 30 percig pihentetem, majd 200 °C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm. Amikor elkészült, a tepsiben hagyom kihűlni – így lesz tökéletesen szaftos.
A tetejére vízgőz felett megolvasztom a csokoládét a vajjal, és langyos állapotban elsimítom a sütemény tetején. Néhány óra pihentetés után a máz megszilárdul, és gyönyörűen szeletelhető lesz.
Az első szelet után pedig egy dolog biztos: a mákos zserbó örökre a kedvenced lesz.
Ez is érdekelhet:
Ezért tegyél babérlevelet a zoknidba, megoldja a legnagyobb problémád
10-ből 8 orchideatartó ezt rontja el, pedig ettől virágozna újra a növényed
Forrás:
https://lender.hu/elfelejted-a-dios-zserbot-ha-egyszer-megkostolod-ezt-a-makos-valtozatot/2