Puha és isteni illatú… finom töltelékkel töltött bejgli
Lassan lehet készülődni a karácsonyra.
Hozzávalók a tésztához (4 bejglihez):
1 kg átszitált liszt
400 g vaj
2 tojássárgája
250 ml tej (+/– 3 teáskanál)
100 g porcukor
20 g friss élesztő
1 teáskanál só
Diós töltelék (2 bejglihez):
500 g darált dió
2 citrom és 1 narancs reszelt héja
1 evőkanál fahéj
80–100 g mazsola
3 evőkanál vaníliás cukor
150 ml forró víz
10 szegfűszeg
300 g cukor
Mákos töltelék (2 bejglihez):
500 g darált mák
2 narancs és 1 citrom reszelt héja
1 evőkanál fahéj
3 evőkanál vaníliás cukor
150 ml forró víz
10 szegfűszeg
300 g cukor
Elkészítés:
Recept: Puha és aromás bejgli
September 26, 2025 by ajmal youns
Az élesztőt hideg tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és félretesszük. Egy tálban a lisztet a sóval és porcukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Addig gyúrjuk, míg morzsás állagú lesz. Hozzáöntjük az élesztős keveréket, és sima tésztát gyúrunk belőle. 4 részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez vizet forralunk a cukorral és szegfűszeggel (8–10 perc), majd leszűrjük. A diót vagy mákot összekeverjük a reszelt héjjal, vaníliás cukorral és fahéjjal, majd annyi szirupot adunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. A mazsolát külön is meg lehet főzni.
A tésztát egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Megkenjük tojássárgájával, 30 percre hűtőbe tesszük, újra megkenjük, majd még 20 percre visszatesszük a hűtőbe. Ezután tojásfehérjével kenjük le, villával megszurkáljuk, és 20 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
200 °C-on 35–40 percig sütjük. Hűlés után szeleteljük, fóliába csomagolva tároljuk.
Jó étvágyat!