Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Aranyló, szaftos alma és puha tészta: így sütheted meg a világ legfinomabb fordított pitéjét

Mindenképpen próbáld ki ezt a mennyei pitét.

Aranyló, szaftos alma és puha tészta: így készül a világ legfinomabb fordított pitéje

Mindig is imádtam az almás sütiket – nyersen a savanykás, roppanós almák a kedvenceim, de amikor sütibe kerülnek, az édes, puha fajták viszik a prímet. Ez a fordított almás pite – vagyis a híres francia tarte Tatin – igazi varázslat: alulra kerül a karamellizált alma, rá a könnyű piskóta, majd sütés után egyszerűen kifordítjuk a formából. Az eredmény? Aranyló, szaftos gyümölcsök, amelyek szinte belesimulnak a puha tésztába. Ráadásul nem bonyolult, és mindig óriási siker!

Fordított almás pite recept

Hozzávalók (6 adaghoz)

A tetejéhez (az alma alá):

  • 15 dkg barna cukor
  • 6 dkg vaj
  • ½ tk fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 2 db édes alma (pl. Golden)
  • 2 tk friss citromlé

A tésztához:

  • 21 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1,5 dl tej

Elkészítés

Alap előkészítése:
Egy 23 cm-es tortaformát vajazz ki, vagy béleld ki sütőpapírral.

Karamellás réteg:

  • A vajat olvaszd fel, keverd össze a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a sóval.
  • Öntsd a forma aljába.
  • Az almát hámozd meg, szeleteld fel, forgasd át a citromlében, majd szépen sorakoztasd a cukros rétegre.

A tészta:

  • Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  • Egy másikban habosítsd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliát.
  • Felváltva adagold bele a lisztkeveréket és a tejet: először a liszt harmadát, majd a tej felét, aztán újra liszt, tej, végül a maradék liszt. Keverd simára.

Sütés:

  • A masszát simítsd az almák tetejére.
  • 160 °C-ra előmelegített sütőben 35–45 perc alatt süsd készre (tűpróbával ellenőrizd).

Tálalás:

  • Hűtsd kb. 15 percig, majd késsel válaszd el a forma szélétől.
  • Fordítsd ki egy tálra, és gyönyörködj a szaftos, karamellás almákban!

Ajánló:

Ezért fogyasztok én csak kovászos kenyeret a bolti helyett: ilyen hatással van a testemre

Egy falat múltidézés ez a békebeli magyaros csirkemáj – Kenyérrel és uborkával a legszebb emlékeket hozza vissza

Forrás:

https://kertesrecept.hu/aranylo-szaftos-alma-es-puha-teszta-igy-keszul-a-vilag-legfinomabb-forditott-piteje/2