Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

A süti, amiért az összes vendégem megőrül: szilvás-vaníliakrémes csoda reszelt csokival

Nem bánod meg, ha elkészíted.

A süti, amiért minden vendégem megőrül: szilvás-vaníliakrémes csoda reszelt csokival

Amikor először sütöttem meg ezt a szilvás-vaníliakrémes csodát, nem is sejtettem, hogy ekkora sikere lesz a családban. A friss, édes szilva, a puha piskóta, a selymes vaníliakrém és a reszelt étcsokoládé együtt olyan desszertet varázsolnak, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Ez a sütemény tökéletes választás, ha valami mutatós, krémes, gyümölcsös finomságot keresel, ami garantáltan lenyűgözi a vendégeidet. Az ízek harmóniája annyira ellenállhatatlan, hogy nálunk sosem marad másnapra.

Hozzávalók

A szilvás alaphoz

  • 1,25 kg szilva
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 mk őrölt fahéj

A piskótatésztához

  • 9 tojás
  • 9 ek kristálycukor
  • 9 ek finomliszt
  • 1 tk cukrozatlan kakaópor

A krémhez

  • 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 ek kristálycukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor

A tetejére

  • 6-8 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés

1. Szilva előkészítése

A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, megkenjük vajjal vagy margarinnal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A fél szilvákat üregükkel felfelé sorakoztatjuk a tepsibe, és meghintjük a cukorral összekevert fahéjjal.

2. Piskóta készítése

  • A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, amíg kivilágosodik.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a maradék cukrot.
  • A lisztet először a cukros tojássárgához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  • A massza kétharmadát egyenletesen a szilvára simítjuk.
  • A maradék tésztát kakaóporral színezzük, majd a világos masszára csorgatjuk és egy kicsit belehúzzuk, hogy szép márványos mintát kapjunk.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeverésnél 165 °C) kb. 25 percig sütjük. Ha kész, óvatosan deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

3. Vaníliakrém

  • A pudingport a tejjel és a kristálycukorral sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
  • A vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra.
  • Végül a kihűlt pudingot apránként hozzáadjuk, és krémes, selymes állagot kapunk.
  • A krémet egyenletesen a szilvás piskótára simítjuk.

4. Díszítés és tálalás

Megvárjuk, amíg a krém megdermed, majd reszelt étcsokoládéval bőven megszórjuk.
Hűtőben pihentetjük, végül kockákra vágjuk és élvezettel elfogyasztjuk.

Ajánló:

Belül puha és szaftos, kívül ropogós – így készíts tökéletes rántott húst!

Sokan gazként irtják, pedig valójában igazi csodanövény: a májat és vesét is tisztítja

Forrás:

https://erdekesmagazin.hu/a-suti-amiert-minden-vendegem-megorul-szilvas-vaniliakremes-csoda-reszelt-csokival/2