Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

A karácsonyi töltött káposzta, ami másnap még mennyeibb: csak egy extra lépés kell hozzá

Mimmindig így készítjük.

Ez a karácsonyi töltött káposzta másnap lesz igazán ellenállhatatlan: egy apró tejes-tejfölös ráfőzéssel még krémesebb és gazdagabb ízűvé válik. Klasszikus ünnepi étel extra finomsággal.

A karácsonyi töltött káposzta, ami másnap még finomabb: csak egy extra lépés kell hozzá

A karácsonyi töltött káposzta nálunk mindig különleges helyet foglal el az ünnepi asztalon. Gyerekkoromban mindig csodálkoztam, miért hagyja anyukám egy egész napra pihenni, mielőtt tálaltuk volna. Aztán felnőttként rájöttem: ez a pihentetés teszi igazi mesterművé, de az utóbbi években egy apró trükköt is hozzátettem, amitől még intenzívebb, még selymesebb lett az íze: mielőtt másnap újramelegítem, készítek hozzá egy gyors tejes-tejfölös szaftalapot, amit belekeverek. Ez az egy plusz lépés mindent megváltoztat: az ízek összeérnek, a káposzta lágyabb, a töltelék pedig még szaftosabb lesz. Azóta ez az ünnepi verzió nálunk az abszolút kedvenc.

Hozzávalók (6–8 főre)

A töltelékhez

  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk fűszerpaprika

A káposztához

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 10–12 savanyú káposztalevél a töltelékhez
  • 20 dkg füstölt szalonna vagy füstölt hús
  • 2 babérlevél
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 nagyobb paradicsom vagy 1 ek sűrített paradicsom

A másnapi „extra lépéshez”

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítés

A töltelék elkészítése

A rizst félig megfőzzük. A finomra aprított hagymát kevés zsíron üvegesre pirítjuk, majd egy tálban összekeverjük a hússal, rizzsel, tojással, fokhagymával és a fűszerekkel. A káposztalevelekbe kis hengereket tekerünk a töltelékből.

A pörköltalap és a főzés

A felkockázott füstölt szalonnát megpirítjuk, rádobjuk a káposzta felét, majd a babérlevelet, a paradicsomot és a pirospaprikát. Erre jönnek a töltelékek, majd a káposzta másik fele. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön kb. 1,5–2 órát főzzük, amíg minden megpuhul és összeér.

A titok: pihentetés + másnapi szaft

A töltött káposzta másnap a legfinomabb, de ettől lesz igazán mennyei:

Az extra lépés:

  1. A tejet, tejfölt és lisztet csomómentesre keverjük.
  2. A másnap újramelegített káposztába belekeverjük, és 10 percet lassan főzzük.

Ettől a szaft krémesebb, simább, „karácsonyiasabb” lesz, és még jobban kiemeli a káposzta és a töltelék ízét.

Friss kenyérrel, egy kanál extra tejföllel és pár szelet füstölt hússal tökéletes ünnepi fogás.

Ez is érdekelhet:

Ez a somlói galuska torta jobb, mint az eredeti! Minden falat maga a mennyország

Kiderült: ekkora érdemes időzíteni a napi első kávét