A karácsonyi töltött káposzta, ami másnap még mennyeibb: csak egy extra lépés kell hozzá
Mimmindig így készítjük.
Ez a karácsonyi töltött káposzta másnap lesz igazán ellenállhatatlan: egy apró tejes-tejfölös ráfőzéssel még krémesebb és gazdagabb ízűvé válik. Klasszikus ünnepi étel extra finomsággal.
A karácsonyi töltött káposzta, ami másnap még finomabb: csak egy extra lépés kell hozzá
A karácsonyi töltött káposzta nálunk mindig különleges helyet foglal el az ünnepi asztalon. Gyerekkoromban mindig csodálkoztam, miért hagyja anyukám egy egész napra pihenni, mielőtt tálaltuk volna. Aztán felnőttként rájöttem: ez a pihentetés teszi igazi mesterművé, de az utóbbi években egy apró trükköt is hozzátettem, amitől még intenzívebb, még selymesebb lett az íze: mielőtt másnap újramelegítem, készítek hozzá egy gyors tejes-tejfölös szaftalapot, amit belekeverek. Ez az egy plusz lépés mindent megváltoztat: az ízek összeérnek, a káposzta lágyabb, a töltelék pedig még szaftosabb lesz. Azóta ez az ünnepi verzió nálunk az abszolút kedvenc.
Hozzávalók (6–8 főre)
A töltelékhez
- 1 kg darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk fűszerpaprika
A káposztához
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 10–12 savanyú káposztalevél a töltelékhez
- 20 dkg füstölt szalonna vagy füstölt hús
- 2 babérlevél
- 1 ek pirospaprika
- 1 nagyobb paradicsom vagy 1 ek sűrített paradicsom
A másnapi „extra lépéshez”
- 2 dl tej
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
Elkészítés
A töltelék elkészítése
A rizst félig megfőzzük. A finomra aprított hagymát kevés zsíron üvegesre pirítjuk, majd egy tálban összekeverjük a hússal, rizzsel, tojással, fokhagymával és a fűszerekkel. A káposztalevelekbe kis hengereket tekerünk a töltelékből.
A pörköltalap és a főzés
A felkockázott füstölt szalonnát megpirítjuk, rádobjuk a káposzta felét, majd a babérlevelet, a paradicsomot és a pirospaprikát. Erre jönnek a töltelékek, majd a káposzta másik fele. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön kb. 1,5–2 órát főzzük, amíg minden megpuhul és összeér.
A titok: pihentetés + másnapi szaft
A töltött káposzta másnap a legfinomabb, de ettől lesz igazán mennyei:
Az extra lépés:
- A tejet, tejfölt és lisztet csomómentesre keverjük.
- A másnap újramelegített káposztába belekeverjük, és 10 percet lassan főzzük.
Ettől a szaft krémesebb, simább, „karácsonyiasabb” lesz, és még jobban kiemeli a káposzta és a töltelék ízét.
Friss kenyérrel, egy kanál extra tejföllel és pár szelet füstölt hússal tökéletes ünnepi fogás.
Ez is érdekelhet:
Ez a somlói galuska torta jobb, mint az eredeti! Minden falat maga a mennyország