Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

A császárok kedvenc desszertje: Sissi süteménye, amit imádni fogsz

Mennyei és igazán fennséges ez a sütemény.

A császárok kedvenc desszertje: Sissi süteménye, amit imádni fogsz

Gyerekkoromban mindig izgatottan vártam, amikor a nagymamám sárgabarackos tortát sütött. A konyhát betöltötte a kakaós piskóta illata, a gyümölcs friss édessége és a tejszínes krém selymes aromája. Ez a sütemény pont olyan: könnyű, gyümölcsös, krémes, mégis elég mutatós ahhoz, hogy bármilyen ünnepi asztal éke legyen.

A puha kakaós piskótalapok, a habkönnyű barackos-joghurtos krém és a tetején a sárgabaracklekvár és tejszínhab olyan ízharmóniát alkot, amit egyszerűen lehetetlen nem imádni. Ha valami látványos, frissítő desszertre vágysz, ez a torta igazi telitalálat!

Hozzávalók

A piskótákhoz

  • 9 db tojás
  • 9 ek cukor
  • 9 ek finomliszt
  • 6 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 csomag sütőpor

A krémhez

  • 4 dl habtejszín
  • 400 ml sárgabarackos gyümölcsjoghurt
  • 2 ek porcukor
  • 1 dl víz
  • 25 g zselatin
  • 35 dkg sárgabarackbefőtt

A díszítéshez

  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

1. A kakaós piskótalapok

A 9 tojást három részre osztva három külön kakaós piskótát sütünk:

  • A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  • Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport.
  • A felvert tojásfehérjehabot óvatosan hozzáadjuk, majd megsütjük a piskótákat 180 °C-on, amíg szépen feljönnek.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.

2. A barackos-joghurtos krém

  • A zselatint a vízben feloldjuk, forráspontig melegítjük, majd félretesszük.
  • A sárgabarackbefőttet lecsepegtetjük és kisebb darabokra vágjuk.
  • A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a gyümölcsjoghurtot.
  • Vékony sugárban belecsorgatjuk a zselatint, végül hozzáadjuk a barackdarabokat is, és krémesre dolgozzuk.

3. A torta összeállítása

  • Az első piskótalapra kenjük a krém harmadát.
  • Ráhelyezzük a második lapot, ismét krémet kenünk rá.
  • Jöhet a harmadik piskóta és a maradék krém.
  • Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, hogy a krém szépen megdermedjen.

4. A díszítés

  • A tetejét vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral.
  • A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, nyomózsákba töltjük, és kedvünk szerint díszítjük vele a tortát.

Ajánló:

Belül puha és szaftos, kívül ropogós – így készíts tökéletes rántott húst!

Sokan gazként irtják, pedig valójában igazi csodanövény: a májat és vesét is tisztítja

Forrás: